Muistoja matkan varrelta

Kesä 2022

Kunnon pölytys ja lämmin loppukesä saivat viinirypäleet kukoistamaan Harjulan aitan nurkalla elokuussa 2022. 

Kuorima- ja linkoomolinjaston esikokoonpano. Kylläpä siivoushommia helpottaa, kun hokastiin laittaa pistorasiat kattoon.  

Mehiläisvuosi 2022

Vuonna 2022 pesämäärämme kymmenkertaistui ja työmäärä jopa hiukan enemmän! Pitkän kevään jälkeen mehiläispesät lähtivät hurjalla vauhdilla kehittymään, mutta onneksi voikukka ja paju tarjosivat sekä mettä että sikiöille elintärkeää siitepölyä runsain mitoin. Tarhurien piti kiristää askelta, jotta hoitotoimet saatiin tehtyä ajallaan. 

Uusien yhteiskuntien myötä opimme ymmärtämään, mikä ero on mehiläisillä, jotka pysyvät rauhallisina kakulla hoitotoimien ajan ja sellaisilla, jotka tulevat tervehtimään hoitajaansa pistin ojossa auton oven kolahtaessa. Ensimmäiset pesämme kun edustavat tuota ensimmäistä ja niihin uskaltaa tarvittaessa kurkata ilman suojavarusteita. Viime kesänä piikeiltä ei vältytty, mutta tarhureiden luonne takuulla lujeni loppukesää kohti. Käyttöön otettiin (painokelvoton) turvasana tilanteisiin, jossa joltakin petti pokka tai hupun vetoketju! Suojavarusteisiin lisättiin vakiona kasvomaski, joka vähensi mehiläisten liian innokasta pyrkimystä  kasvoverkkoon ja ainakin toi yhden lisäsuojan kasvopistoja vastaan. 

Loppukesästä valmistui paitsi tarhuriopinnot myös linkoomotilat vanhaan navettaan ja juuri sopivasti lähiruokapäiväksi. Haluamme toimia mahdollisimman vastuullisesti ja kestävästi, joten suurin osa rakennustarvikkeista ja koneista saatiin hankittua kierrätettynä. 

Varroapunkista


Mehiläisyhteiskunnan terveyden kannalta varroapunkin tarkkailu ja torjunta on yksi tärkeimmistä hoitotoimista. 

Laskennassa tomusokeri on ystävällinen apuväline sekä mehiläisille että ympäristölle. Hetken aikaa lentoaukolla tosin surisee sokerikuorrutteisia työläisiä. :)